Vad får man göra på balkongen?

Alla har vi vårt eget sätt att njuta av balkonglivet. Hur du än väljer att njuta av din balkong eller uteplats är det viktigt att du visar hänsyn till dina grannar och tänker på vad du faktiskt får och inte får göra.

Radion kan kanske lämnas inne i lägenheten i stället för att vara med ute om man lyssnar på hög musik, mattor kan kanske skakas på lämpligare plats och på varma sommarkvällar då du gärna sitter ute med goda vänner får du försöka tänka på ljudnivån.

Får man grilla på balkongen?

Det finns inte några generella regler för grillning på balkong men det är framförallt två aspekter att ta ställning till; dels brandrisken, dels risken för att rök och matos ska orsaka störningar för andra boende.

Du som bostadsrättshavare är ansvarig för att kontrollera vad kommunens ordningsföreskrifter säger om grillning samt om det för tillfället råder eldningsförbud eller inte.

Vem har ansvar för skötsel av balkongen?

Bostadsrättshavaren har ansvaret för den löpande skötseln i form av snöskottning och renhållning på balkongen. När du skottar snö är det viktigt att du försäkrar dig om att ingen står under din balkong. Om någon skulle få snö på sig är det du som skottar som bär ansvaret för eventuella skador.

Vad gäller terrasser ansvarar bostadsrättshavaren för att avrinning för dagvatten inte hindras. Målning av insidan av balkongfronten och balkongens golv ska bostadsrättshavaren göra enligt bostadsrättsförenings instruktioner.

Får man sätta upp markis eller liknande på balkongen?

Balkong-/blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk dock på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning.

Önskar den boende sätta upp andra saker än markis på balkongen eller fasaden måste styrelsegodkännande först inhämtas. För att sätta upp en markis behöver du inte ansöka om tillstånd hos styrelsen. Markisen måste dock sättas upp av en fackman och följa det tema (färg/mönster) som föreningen använder, se bild nedan. Det blir då en färgskala som harmonierar med fasadfärgen och som estetiskt höjer fastighetens utseende.

Färgkod markis

Exempel markisväv: Sandatex väv beige/röd 0641-84, titta gärna på www.sandatex.se

Markis-specialisten, färg nummer 926,
telefon 08-594 803 60